اضطراب احساس ناخوشایند و واکنش ترسگونه نسبت به فرد ناشناس یا محیط ناآشنا است. این احساس علاوه بر بزرگسالان در کودکان نیز بهوجود میآید و باعث میشود کودک در موقعیت خاصی محتاط باشد. گرچه اضطراب در حد کم هنگام حضور در شرایط جدید قابلانتظار است اما اگر خیلی شدید باشد و در زندگی روزمره کودک اختلال ایجاد کند نیاز به مشاوره برای غلبه بر آن خواهد بود.
این علائم اضطراب در کودکان را بشناسید!
تفاوت ترس و اضطراب
ترس واکنش طبیعی به خطر واقعی مثلا آتش است و بدن در این شرایط برای مقابله با خطر، واکنش نشان میدهد. اما اضطراب یک هیجان طبیعی در واکنش به احساس خطر مثلا تصور از آتشسوزی است و بدن واکنش شبیه مواجه با ترس را نشان میدهد. در صورتیکه اضطراب واکنش اغراقآمیز را برانگیزد و منجر به پریشانی شود بهطوریکه فرد قادر به کنترل این حالت نباشد و از مواجه با بعضی شرایط اجتناب کند، حالت بیمارگونه پیدا میکند. بهعبارتی اضطراب بیمارگونه مانع از فعالیتهای روزمره میشود.
علل بروز اضطراب کودکان
- تغییرات در محیط زندگی: جابجایی منزل یا مدرسه، جدایی والدین، فوت یکی از نزدیکان و سازگاری با مهدکودک تغییرات جدی در زندگی کودک محسوب میشوند که گاهی اوقات با بروز اضطراب همراه است. این نوع اضطراب معمولا موقتی است اما اگر بیش از یک ماه ادامه یابد لازم است با روانشناس مشورت شود.
- حوادث زندگی: اتفاقاتی که در محیط زندگی و برای اطرافیان رخ میدهد یا کودک در تلویزیون تماشا میکند ممکن است برای کودک ناراحتکننده و زمینهساز اضطراب شود.
- ژنتیک: بعضی از کودکان بهطور ژنتیک بیشتر مستعد اضطراب هستند. همچنین کودک رفتارهای والدین را تقلید میکند و اگر یکی از والدین همیشه مضطرب و نگران باشد، احتمال دارد کودک نیز چنین رفتارهایی بروز دهد.
- تغییر در ریتم زندگی: شرایط بهداشت زندگی و سلامتی نیز با شرایط روانی کودک ارتباط دارد. تغذیه نامناسب و کمبود خواب میتواند احتمال رفتارهای اضطرابگونه را در کودک تشدید کند.
- مراقبت افراطی: حمایت و مراقبت بیش از حد موجب کاهش اعتماد به نفس کودک میشود و او را در مواجه با آینده و اتفاقاتی که قابلکنترل نیستند، مضطرب میکند.
- توقع زیاد از کودک: اگر والدین از کودک توقع بیشتر از حد توان او داشتهباشند، احساس بیکفایتی در کودک بهوجود میآید. از همینرو ترس از نارضایتی والدین یا نگرانی از انجام صحیح کارها زمینه اضطراب را تشدید میکند.
- بیتوجهی و خشونت: عدمتامین نیازهای اساسی کودک و پرخاشگری نسبت به او جزء عواملی است که کودک را مضطرب میکند.
اگر کودک بهطور ناگهانی مضطرب شدهاست باید به شرایط مدرسه و رفتار با دوستان و همکلاسیها توجه کرد و از عدمآزار و طرد آنها اطمینان حاصل شود.
علائم اضطراب کودک
- تغییرات ناگهانی رفتاری مانند تحریکپذیری و تندخویی، عصبانیت، گریه بیدلیل و غمگینی
- مشکلات جسمانی از جمله سردرد، دلدرد، درد قفسه سینه و گرفتگی عضلانی
- اختلالات خواب نظیر مشکل در به خوابرفتن یا بیدارشدن مکرر
- نیاز به تایید مداوم توسط اطرافیان
- واکنشهای غیرعادی نسبت به بعضی اتفاقات
- کاهش توجه و تمرکز
منبع: سلامت
دنبال کردن نظرات
0 نظر
قدیمیترین
پربیننده امروز
آخرین مطالب