وقتی صحبت از تغییرات فیزیکی مرتبط با بارداری میشود، موارد واضح زیادی به ذهن میرسد: شکم در حال رشد، تغییر در اشتها، موهای ضخیمتر یا درخشانتر. اما میتواند بر سایر قسمتهای بدن از جمله بینایی نیز تاثیر بگذارد.
تاثیر هورمونهای بارداری بر بینایی چیست؟
تاری دید
زمانی که باردار هستید، بدن شما تمایل دارد آب بیشتری نسبت به حالت عادی در خود نگه دارد که منجر به ادم یا تورم در مکانهایی مانند مچ پا، پا و انگشتان میشود. احتباس آب همچنین ممکن است به کاهش حساسیت قرنیه منجر شود، که ممکن است بینایی را تحت تاثیر قرار دهد. ضخامت قرنیه حتی ممکن است در سهماهه دوم یا سوم در نتیجه احتباس آب تغییر کند، که میتواند باعث برخی مشکلات انکساری در بینایی شود.
خشکی چشم
خشکی و خارش چشمها اصلا جالب نیست و هورمونهای بارداری می توانند دلیل آن باشند. میتوانند بدن را از تولید اشکهای غلیظ که برای حفظ روانکاری مناسب سطح چشم ضروری هستند، بازدارند. همچنین ممکن است ناخواسته با خیره شدن به صفحه کامپیوتر، تلفن یا تبلت خود برای مدت طولانی بدون پلک زدن یا استراحت، مشکل را تشدید کنید.
مگسپران و جرقه زدن جلوی چشم
مگسپران ممکن است مانند یک لکه یا خط کوچکی باشد که به آرامی در میدان دید شناور است. اما در واقع یک سایه روی شبکیه چشم است که توسط یک دسته کوچک از سلولها در مایع زجاجیه چشم ایجاد میشود. به هم ترتیب جرقهزدن جلوی چشم معمولاً دلیلی برای هشدار نیستند.
با این حال، اگر به طور ناگهانی یک دسته کامل مگسپران و جرقهها را جلوی چشمتان دیدید، باید به آن توجه کنید. شبکیه ممکن است پاره شده یا از پشت چشم جدا شده باشد، که سلولهای شبکیه را از اکسیژن مورد نیاز محروم میکند. شناورها همچنین میتوانند نشانهای از ابتلا به پره اکلامپسی باشند که یک وضعیت پزشکی جدی است که نمیتوان نادیده گرفت.
از دست دادن بینایی
تاری دید در دوران بارداری احتمالاً جای نگرانی ندارد، اما از دست دادن بینایی نگرانکننده است. میتواند نشانهای از جداشدگی شبکیه یا بیماری جدی دیگری باشد. ممکن است تعجب کنید که چقدر احتمال دارد در دوران بارداری دچار پارگی شبکیه شوید. این احتمال وجود دارد که به شرایط دیگری که دارید بستگی داشته باشد. تحقیقات نشان میدهد که بارداری ممکن است باعث جداشدگی شبکیه در برخی از افراد مبتلا به بیماریهای جدی مانند سندرم هلپ (Hellp Syndrome) شود. علاوه بر این، اگر از قبل یک بیماری شبکیه دارید، ممکن است در معرض خطر باشید.
منبع: سلامت