این روزها با انبوهی از تبلیغات تلویزیونی و اینترنتی مواجه هستیم که رژیمهای غذایی چربیسوز را تبلیغ میکنند و معمولا هم پودرها، قرصها یا ترکیبات مشابهی را به مشتریان پیشنهاد میدهند. تبلیغکنندگان این رژیمها با مطرح کردن کاهش وزن سریع در مدتزمان کوتاه، توجه افراد زیادی را به خود جلب میکنند و بعضی افراد هم وسوسه میشوند که چنین رژیمهایی را امتحان کنند.
وقتی سریع وزنتان را کم میکنید، چه اتفاقی برای بدن میافتد؟
به گزارش آیزندگی، میدانیم که هر کسی دلایل خاصی برای کاهش وزن دارد اما کاهش وزن بسیار سریع و غیراصولی در اکثریت موارد به نتایج معکوس منتهی میشود و پیامدهای زیانباری هم برای سلامت دارد. بنابراین، یکی از سوالات مهم این است که کاهش وزن بسیار سریع در مدتزمان کوتاه واقعا باعث چه اتفاقاتی در بدن میشود؟!
۱. بدن را دچار تحلیل عضلانی میکنید
وقتی که کاهش وزن با سرعت زیادی پیش میرود، بیشتر این وزن کاهشیافته از عضلات و آب درون بدن کسر میشود و نه ز چربیها. این اتفاق برابر است با تحلیل عضلات و درنتیجه هم توانایی شما برای بلند کردن وسایل سنگین را کاهش میدهد و هم تعادل عادی شما را مختل میکند. حتی بخشهای خاصی از بدن که برای عملکرد صحیح خودشان به عضلات نیاز دارند، دچار مشکل خواهند شد؛ مثل پمپاژ خون به اندامهای مختلف بدن و انبساط ریهها برای تنفس. تحلیل عضلانی همچنین باعث احساس ضعف مزمن خواهد شد و احتمال آسیبدیدگی را هم بیشتر خواهد کرد. محققان میگویند که تحلیل عضلانی در کاهش وزن سریع، ۶ برابر بیشتر از تحلیل عضلانی در کاهش وزن تدریجی است.
۲. بدن را از دریافت مواد مغذی ضروری محروم میکنید
کاهش وزن سریع بهسادگی میتواند بدن را از دریافت مواد مغذی ضروری محروم کند، درحالی که این ترکیبات برای عملکرد بهینه ذهن و بدن مهم هستند. یکی از مطالعات منتشرشده در مجله Nutrients نشان میدهد که پیروی از رژیمهای کاهش وزن سریع و غیراستاندارد باعث کمبود ویتامین D، کلسیم و ویتامین B۱۲ میشود. کمبود مواد مغذی هم بهمرور زمان میتواند باعث ریزش مو، کمخونی، خستگی و ضعف استخوانها شود.
۳. احتمال شکلگیری سنگ کیسه صفرا را بیشتر میکنید
کاهش وزن سریع و غیراستاندارد میتواند خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا را افزایش دهد. درواقع، وقتی که وزن با سرعت زیادی کاهش مییابد، میزان زیادی از کلسترول از طریق کبد وارد صفرا میشود و همین اتفاق میتواند با شکلگیری سنگ کیسه صفرا همراه باشد. محققان دریافتهاند که رژیمهای غذایی بسیار کمکالری هم بهدلیل اینکه چرخه تکراری و معیوبی را میان کاهش وزن و افزایش وزن بهوجود میآورند، باعث شکلگیری سنگ کیسه صفرا میشوند. هرچقدر میزان وزن کاهشیافته و وزن افزایشیافته بیشتر باشد، احتمال شکلگیری سنگ کیسه صفرا هم بیشتر خواهد شد. بعضی از علائم ابتلا به سنگ کیسه صفرا عبارتند از درد، استفراغ، سوءهاضمه و تب.
۴. به سلامت روانتان هم آسیب میرسانید
وسواس نسبت به وزن ثبت شده روی ترازو، ترس از چربی بدن و انواع نگرانیها و فشارهای روانی ناشی از کاهش وزن سریع میتوانند به سلامت روان شما هم آسیب برسانند و همچنین رابطه ناسالم و نادرستی را میان شما و مواد غذایی بهوجود بیاورند. وقتی هم که وزنتان دوباره روند افزایشی پیدا کند، با احساس شکست، ناامیدی، شرم، گناه یا کاهش عزتنفس مواجه خواهید شد. کاهش وزن سریع حتی میتواند به زندگی اجتماعی شما هم آسیب برساند. درواقع، بیشتر کسانی که وارد روندهای کاهش وزن سریع میشوند، خودشان را از تعاملات اجتماعی کنار میکشند و نسبت به بعضی از غذاها و مواد غذایی هم احساس اضطراب میکنند.
منبع: سلامت