زمانی که فرزندتان خودش را کثیف میکند از کوره در میروید؟ دیدن لکههای روی لباسش عصبیتان میکند؟ اصلا نمیتوانید تحمل کنید کودکی با سر و وضعی کثیف و ژولیده دور و برتان بپلکد؟ اما باید بدانید که اکثر کودکان عاشق کثیفکاری در حین گِل بازی، نقاشی، آب بازی و بازی با گل و گیاه و غیره هستند.
فواید کثیفکاری برای کودکان را بدانید
به گزارش آیزندگی، در حالت کلی، کثیف شدن جزو اهداف کودکان نبوده و صرفا نتیجه بازی آزادانه آنها است. در اغلب موارد، کنجکاوری و میل به کشف محیط باعث میشود که رشته کار از دستشان در رفته و حسابی کثیف شوند.
این مسئله اکثر مادرانی که نگران لباسها و سر و وضع کودکان خود هستند را برآشفته میکند بهطوری که هر بار زبان به سرزنش آنها باز میکنند. البته کسی منکر اهمیت بهداشت نیست چون علاوه بر اینکه باعث تمیزی کودک میشود، او را از تماس با میکروبها و باکتریها دور میکند. با این حال کثیف شدن کودک اثرات مثبتی روی سلامت جسمی و روحی کودکان دارد. بنابراین بهتر است انعطاف بیشتری در این خصوص به خرج داده و اجازه دهید فرزندتان حسابی کثیفکاری کند.
کمک به تقویت سیستم ایمنی بدن
جهان واقعی چندان بهداشتی و پاستوریزه نیست. همه ما در میان انبوهی از کثیفیها و آلودگیها زندگی میکنیم. زمانی که کودکان در معرض میکروبها و کثیفیها قرار داشته باشند سیستم ایمنی آنها فعال شده و بیش از پیش تقویت میشود. این بدین معنی است که محافظت افراطی آنها از هر نوع باکتری میتواند منجر به ضعیف ماندن سربازهای دفاعی بدن آنها شود. در واقع پاستوریزه کردن کودکان بدن آنها در برابر عفونتهای احتمالی ایمن نخواهد کرد.
برای لذت بردن بیشتر بازی
کودکان ذاتا اهل اکتشاف هستند و در فرآیند اکتشافات خود با اشیاء، بوها و حسهای زیادی آشنا میشوند. بنابراین زمانی که از او میخواهید خود را کثیف نکند به این معنی است که او را از کشف و شهود دور میکنید. هر فعالیت روزمرهای میتواند به یک بازی تبدیل شود و کودکان بدون نگرانی از لک شدن لباسهایشان به بازی میپردازند. حتما میدانید که بازی منبع لذت و راهی برای کشف دنیای پیرامون است. هر کودکی که با فراغبال بازی کند خود را کثیف خواهد کرد چون از اینکه دستهایش را در گلولای فرو کند یا موهایش را خاکی یا آردی کند ترسی ندارد. این کودکان همچنین ترسی از سُر خوردن روی خاک و رنگی کردن لباسهایشان ندارند. بنابراین از بازی خود بیشترین لذت را میبرند.
برای افزایش صبوری و تحمل کودکان
اکثر کودکان اشیایی با بافتهای چسبناک، خشن یا ناخالص را دوست ندارند و نسبت به آنها حساسیت زیادی بروز میدهند. این ویژگی اخلاقی معمولا در حین غذا خوردن (پوره، نیمرو) خود را بروز میدهد. علاوهبراین اگر کودکان صرفا با اشیاء تمیز و مرتب بازی کنند به سختی میتوانند حسهای مختلف را تحمل کنند. اگر کودکان کمسن عادت کنند که اشیائی با بافتهای چسبناک، شل، خشن یا حتی کثیف را دستکاری کنند تحملشان بیشتر شده و قدرت همزیستی آنها بالاتر میرود.
برای افزایش کنجکاوی
هر کودکی که دوست دارد خود را کثیف کند نگرش کنجکاوانهای نسبت به زندگی دارد. به این ترتیب میتواند خلاقانه با دنیای پیرامون خود ارتباط بگیرد. علاوهبراین چنین کودکانی بدون ترس از کثیف کردن لباس یا سر و صورت خود، مشاهده میکنند، لمس میکنند و تلاش میکنند. به این ترتیب کثیفکاری کردن باعث تحریک کنجکاوی و افزایش قدرت خلاقیت کودکان میشود. اینکه به فرزندانتان اجازه دهید سر و کله و لباسهای خود را کثیف کنند نهتنها باعث شادی و سرگرمی آنها میشود بلکه تخیل و قدرت کشف و شهود آنها را بالا میبرد.
برای افزایش ارتباط با طبیعت
با وجود اینکه در محیطهای بسته نیز کثیفی وجود دارد و کودک در داخل منزل نیز میتواند خودش را کثیف کند اما فضای باز سرشار از عناصری مانند خاک، چمن یا آب است که سر و وضع کودکان را به راحتی کثیف میکنند. واقعیت این است که عملا نمیتوان کودک را به پارک برد و تمیز و مرتب به خانه برگرداند. حتما میدانید که فعالیتهای بدنی در هوای آزاد برای رشد سالم کودکان بسیار مفید هستند. بنابراین از ترس کثیف شدن کودک خود را از این فواید محروم نکنید.
اهمیت ایجاد تعادل
همانطور که لازم است در تمام جنبههای زندگی تعادل ایجاد کنید لازم است که در این خصوص نیز حد تعادل را رعایت کنید. کثیف شدن کودکان برای رشد جسمی و روحی آنها مفید است و لازم است که هرازگاهی اجازه دهید کودک سر تا پای خود را کثیف کند و از بازی و اکتشافات خود لذت ببرد. اما این بدین معنی نیست که بهداشت را بهطور کامل فراموش کنید. توصیه میشود فرزندانتان را از اشیاء خطرناک، غیربهداشتی و آسیبرسان دور کرده و بعد از بازی آنها را حمام کنید.
منبع: سلامت